بلاگ, مقالات لوازم خانگی

کولر گازی چیست؟ اجزای تشکیل دهنده کولر گازی، مزایای و معایب کولر گازی

کولر گازی چیست؟ اجزای تشکیل دهنده کولر گازی، مزایای و معایب کولر گازی

توسعه و پیشرفت تکنولوژی روز به روز بیشتر در حال آپدیت و تکمیل شدن است. در دهه قبل دور، دور کولر آبی و پنکه بود. اما حالا کمتر کسی پیدا می شود که با وجود کولر های گازی سراغ مدل های آبی برود. اما هنوز هم هستند اشخاصی که برایشان سوال است که کولر گازی چیست؟ کولر گازی یک سیستم تهویه کننده هوا بوده که در اکثر موارد دو کاره می باشد.

بدین معنی که در هوای گرم جهت خنک سازی و در فصل های سرد به منظور گرمایش محیط مورد استفاده قرار می گیرند. در مقاله ای تحت عنوان میزان مصرف برق کولر گازی چقدر است؟ ما شما را با میزان برق مصرفی کولرهای گازی و میزان مصرف آنها آشنا نمودیم حال در این مقاله قصد داریم شما را با کاربرد اصلی کولر گازی و اجزای تشکیل دهنده کولر گازی آشنا کنیم. همچنین برای شما مزایای کولر گازی و معایب کولر گازی را توضیح دهیم پس تا آخر مقاله همراه ما باشید.

کولر گازی چیست؟

کولر گازی چیست؟

کولر گازی چیست؟

امر گرمایش و سرمایش کولر گازی از طریق فرایند تبخیر مایع مبرّد به گاز در اپراتور کولر صورت می گیرد. در یک بند بخواهیم اجزای اصلی کولر گازی را نام ببریم از یک بخار کننده جهت جذب کردن گرمای موجود در محیط، یک کمپرسور جهت متراکم سازی گاز مبرّد، یک کندانسور بیرونی به منظور خنک سازی گاز مبرّد و در نهایت شیر انبساط اسم خواهیم برد. برای اطلاعات دقیق تر با ما در ناومال همراه باشید تا شما را با کوچک ترین جزئیات مربوط به کولر گازی ها آشنا نماییم.

اجزای اصلی کولر گازی

هر کولر گازی از هر مدلی که باشد از دو قسمت مجزا الکتریکی و مکانیکی طراحی و ساخته شده است. بخش اصلی سیستم تهویه مربوط به بخش مکانیکی آن بوده که شامل کمپرسور، کندانسور و اواپراتور، گاز مبرّد و لوله مویی است.

بخش الکتریکی آن از قطعاتی به نام های الکتروموتور فن به همراه پروانه، برد الکتریکی، فیوز حرارتی، سنسور دما، خازن و تابلو برق تشکیل شده است. با ناومال همراه باشید تا در ادامه شما را به طور وسیع با کار هر قسمت از این اجزا آشنا نماییم.

 

اجزای بخش مکانیکی کولر گازی

  • كمپرسور (Compressor)

در واقع به قلب کولر گازی مشهور بوده و بدون آن عملاً تمامی کارها روال خود را از دست می دهند. چرا که این کمپرسور است که به کمک قسمت ورودی خود فرایند مکش گاز مبرّد از قسمت اواپراتور را انجام داده و آن را به طرف کندانسور هدایت می کند.

به همین دلیل است که در قسمت خروجی کمپرسور شاهد گازی با فشار زیاد و بسیار متراکم خواهید بود. این گاز با فشار بالای خود به سمت کندانسور هدایت شده و پس از عبور از لوله های مویین، دوباره به گاز کم فشار مبدل شده و این فرایند ادامه دارد. از لحاظ اقتصادی، ایده آل ترین شرایط یک Compressor به لحاظ کارکرد زمانی است که گاز وارد شده به داخل کمپرسور در شرایط عالی اشباع خشک قرار بگیرد.

بدین معنی که اگر گاز فوق الذکر بیش از اندازه گرم باشد منجر به کاهش قابلیت مکانیکی و بزرگ شدن مجدد سایز محفظه سیلندر کمپرسور شده و در نهایت گاز مبرّد بدون استفاده از اثر تهویه، مورد استفاده قرار می گیرد.

 

اجزای کولر گازی

اجزای کولر گازی

  • كندانسور (Condenser)

از لحاظ ظاهری به مجموعه ای از لوله های مسی (فلزات دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند اما مناسب ترین آن ها در حال حاضر مس می باشد) و صفحاتی از جنس آلومینیوم مشبک اطلاق می شود که با طراحی خاص کنار هم قرار داده شده اند تا عمل تقطیر کننده گی را ایفا نمایند.

بدین معنی که کندانسور وظیفه خود را با جذب گرمای گاز مبرّد در اواپراتور در حالت سرمایش و یا برعکس، دفع سرمای آن در حالت گرمایش از طریق عبور جریان توسط فن های تعبیه شده و انتقال آن به محیط به اتمام می رساند.

 

  • شير انبساط (Expansion Valve)

هدف از تعبیه شیر انبساط، پایین آوردن فشار گاز مبرّد وارد شده به داخل اواپراتور است تا مایع بتواند در دمای کم تبخیر شود. در کل دو شیر انبساط در هر سیستم تهویه قرار داده اند که عبارت اند از لوله مویین یا Capillary Tube و شیر انبساط الکترونیکی یا LEV.

لوله مویین یک لوله بلند و باریک از جنس مس بوده که از آنجا که حجمش در مقایسه با لوله اصلی کمتر است باعث کاهش دما و فشار و ایجاد فرصت مناسب جهت تبخیر گاز مبرّد در اواپراتور می شود. شیر انبساط الکترونیکی نیز از ریشه لاتین خود یعنی Linear Expansion Valve گرفته شده و به منظور کاهش فشار چگالش به فشار تبخیر و کنترل دبی جرمی مبرّد در سیکل مورد استفاده قرار می گیرد.

 

معایب کولر گازی

معایب کولر گازی

 

  • اواپراتور (Evaporator)

مجموعه ای متشکل از لوله های مسی و صفحات آلومینیومی مشبک بوده که با نصب در قسمت داخلی دستگاه، عمل خنک کردن هوا در حالت سرمایش و رانش گرما در حالت گرمایش را انجام می دهند. خود کلمه اواپراتور در زبان لاتین به معنای تبخیر کننده می باشد.

بدین معنی که در این بخش از سیستم، ماده مبرّد تبخیر شده و خود این عمل تبخیر کردن است که گرمای فضای اطراف را به خود جذب می کند. به یاد داشته باشید هر چقدر تعداد این لوله ها با هوای اطراف بیشتر باشد فرایند انتقال حرارت بهتر و سریع تر صورت گرفته و سیستم عملکرد بهتری خواهد داشت.

  • گاز مبرّد

ماده مبرّد که به گاز خنک کننده نیز از آن یاد می شود، در واقع با دریافت گرمای پیرامون در قسمت اواپراتور سیستم تهویه، از حالت مایع خود خارج شده و به گاز تبدیل می شود. سپس مجدداً در بخش کندانسور با پس دادن گرما به اطراف به حالت اولیه خود یعنی مایع باز می گردد.

نیروی لازم جهت چرخش و جریان این گاز خنک کننده توسط کمپرسور تأمین می شود. در دهه قبل بیشتر از گاز R22 در کولر های گازی استفاده می شد اما امروزه به جهت حفظ لایه اوزون، R410A جایگزین مورد قبلی شده است.

 

اجزای بخش الکتریکی کولر گازی

  • الکترو موتور فن: وظیفه این قسمت چرخاندن و کنترل سرعت پروانه فن دستگاه می باشد. بدین معنی که با حرکت دورانی پروانه خود در قسمت یونیت داخلی سبب هدایت هوای خنک از قسمت اواپراتور به درون محیط شده و در قسمت یونیت خارجی نیز گرمای جذب شده توسط لوله های مسی کندانسور از گاز مبرّد را به فضای بیرون انتقال می دهد و این چرخه ادامه دارد.
  • برد الکترونیکی: این قسمت است که وظایفی از قبیل صدور فرمان و کنترل عملکرد بخش های مختلف دستگاه را ایفا می نماید.
  • فیوز حرارتی اتو مات: این وسیله بیشتر جنبه محافظتی دارد و وظیفه دارد از کمپرسور در مقابل جریان و نوسانات برق و داغی زیاد از حد دستگاه مراقبت نماید.
  • سنسور تنظیم دما: این سنسور جهت کنترل برودت و تنظیم میزان خنکی مورد نیاز محیط تعبیه شده است. محل نصب آن معمولاً روی اواپراتور بوده و فرمان قطع و وصل کمپرسور از این طریق صادر می گردد.
  • خازن: این قطعه با هدف افزایش گشتاور در زمان راه اندازی کمپرسور تعبیه شده و در اکثر موارد، یک خازن دیگر نیز برای راه اندازی موتور فن مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تابلو برق: وظیفه تأمین برق مورد نیاز بخش های الکتریکی را ایفا می نماید.

 

ابعاد کولر گازی

کولر گازی های امروزی از دو قسمت ساخته شده اند که به نام های یونیت داخلی و خارجی معروف هستند. یونیت خارجی معمولاً در مکان های خارجی نظیر بالکن و پشت بام نصب شده و در معرض دید قرار نمی گیرد.

بیشتر توجه و ریزه کاری روی قسمت یونیت داخلی است. بنابراین ابعاد و ظاهر آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در مقاله راهنمای خرید کولر گازی به طور گسترده به نحوه انتخاب ظرفیت دستگاه و عوامل تأثیر گذار آن پرداختیم.

در رابطه با ابعاد کولر گازی نیز تا جایی که امکان دارد دست روی مدل هایی بگذارید که ابعاد جم و جوری دارند. چرا که این وسایل تقریباً 12 ماهه سال در معرض دید شما قرار دارند چه در بهار و تابستان جهت خنک سازی و چه در پاییز و زمستان جهت تولید هوای گرم.

 

کاربرد کولر گازی

کولر گازی یکی از بهترین وسیله هایی است که می تواند هم در فصل گرما و هم در فصول سرد و یخبندان به کمک شما بیاید. چرا که می تواند گرما طاقت فرسای تابستان را برایتان دلپذیر تر نماید و شرایط را برای شما بهبود ببخشد. شاید به همین دلیل است که روز به روز بر تعدادشان در خانه ما ایرانی ها افزوده می شود.

 

مزایا کولر گازی

مزایا کولر گازی

مزایا کولر گازی

خریداران و استفاده کنندگان کولر گازی مزایا ریز و درشتی برای آن ها قید کرده اند. از ظاهر شیک و پیک گرفته تا استفاده راحت و بی سر و صدا بودن کولرهای گازی اینورتر و اسپلیت. بی دلیل نیست که مردم مثل مور و ملخ به استفاده از آن ها روی آورده اند. جدا از ظاهر مدرن، یکی از برجسته ترین مزایای کولر گازی را می توان امکان کنترل مستقیم دما عنوان کرد.

به گونه ای که به ازای هر چند یونیت داخلی که در داخل ساختمان نصب می شود می توان شرایط دمایی متنوعی ایجاد کرد. در نتیجه می توان گفت تقریباً متناسب با سلیقه و نیاز قشر زیادی از جامعه طراحی شده اند.

در ثانی به لطف کولر گازی می توان از لحاظ کنترل میزان مصرف، سیستم سرمایش و گرمایش را به طور مستقل برای هر واحد از ساختمان نصب نمود که مزیت چشمگیری به شمار می آید. از همه مهمتر می توان به فیلتراسیونی اشاره کرد که در کولر های گازی نصب شده و به وسیله آن می توان هوای در جریان را ضدعفونی کرد و به جهت کاهش گرد و غبار و رشد کپک، از بروز بیماری هایی نظیر آسم و آلرژی جلوگیری کرد.

 

معایب کولر گازی

معایب کولر گازی

معایب کولر گازی

یکی از معایبی که به مراتب از آن یاد می کنند، قیمت بالای این سیستم تهویه است که عده ای از پس خرید آن بر نمی آیند. در راهنمای خرید کولر گازی گفتیم که این سیستم انواع متنوعی دارد و یکی از معایبش این است که به غیر از مدل اینورتر، بقیه موارد مصرف انرژی بالایی دارند. همچنین در صورتی که فیلتر های کولر گازی برای مدت طولانی تمیز نشوند زمینه ایجاد بیماری های تنفسی را فراهم می کنند.

کلام آخر

در این مقاله شما را با کاربرد اصلی کولر گازی و اجزای تشکیل دهنده کولر گازی و شرح کامل نحوه کار اجزای داخلی کولر گازی آشنا نمودیم. از آنجا که کولر های گازی انواع مختلف با ظرفیت های متفاوت و قیمت های بالایی دارند این مقاله را برای شما ترتیب دادیم تا شاید بتواند راهگشای یکی از مشکل های شما باشد. همچنین برای شما مزایای کولر گازی و معایب کولر گازی را توضیح دادیم. تا بتوانید برای خرید کولر گازی با اطمینان قدم بردارید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *